lunes, 9 de enero de 2017

magnetism

Magnet illustration         MAGNETISM


En magnet har en nordpol och en sydpol.  Om man tar nordpool mot sydpool attraherar de. Det betyder att de åker mot varandra och sätts ihop.Men om man ta nordpool mot nord pool eller Sydpool mot sydpool  repellerar de.
Det är när det är som en kraft som gör så man inte kan sätta ihop de.
Man kan göra egna magneter det kallas för elektromagnet. Man tar ett batteri och något som är gjort av metall som en spik och en sladd. Sen tar man sladden och virar runt den runt  spiken sen tar man sladden på batteriet och sen är spiken magnetisk. Men så fort man tar bort sladden från batteriet är den inte magnetisk längre.
En permanent magnet. Är en magnet som alltid är magnetisk som en kylskåpsmagnet den är alltid magnetisk. Men om man slår en permanentmagnet mot golvet eller något hårt blir atomerna i den i  oordning då är den inte magnetisk längre. Men om man vill göra den magnetisk igen drar man en magnet på den åt samma hål och sen lägger sig atomerna i ordning och sen är den magnetisk igen.
Magneten kommer från svartmalm. Svart malm är en sten som är magnetisk.
svart malm finns mest i Kiruna.
Men det finns i andra länder också. Svartmalm är gjord av magnetit.
Det finns magneter överallt. Det finns magneter i kylskåpsmagneter,mikro,leksakståg och många fler saker.
Ordet magnet kommer från en by som heter Magnesia. ordet magnet betyder sten från Magnesia. Den som upptäckte magneterna var en fåraherde.
Han var ute med sina får och plötsligt började det regna. Då gick han in i en grotta av svartmalm. Och hans stav var gjord av metall och den flög upp i taket på grottan och fåraherden förstod inget. Av magneten kunde man göra kompass och andra viktiga saker.
Man kan se magnetens kraft om man lägger järnflisar på ett papper och sen      lägger man en magnet under sen ser man kraften

Bildresultat för magnetism

No hay comentarios.:

Publicar un comentario